Het is vooralsnog de bedoeling van de NHB om in september te starten met de landelijke indoor competities. Deze begint als eerste met regiowedstrijden. Er is onderscheid tussen een 18m en een 25m competitie waarvoor apart ingeschreven kan worden. Voor beiden zijn er in totaal 7 wedstrijden die binnen verschoten worden. Omdat binnen onze vereniging bijna geen 25m geschoten wordt, geef ik hier beneden een toelichting voor de 18m competitie. Bij interesse voor de 25m, stuur even een mail naar wedstrijdsecretaris@ace-xclusive.nl

Tijdens de 18m indoor competitie van 7 wedstrijden kun je je schietvaardigheden meten met die van andere schutters uit onze regio, rayon en heel Nederland. Iedere schutter wordt ingedeeld in de klasse van zijn of haar niveau, zo wordt een eerlijke competitie gewaarborgd.

Verloop competitie
Een wedstrijd bestaat net als op de club uit 2 rondes proefpijlen gevolgd door 30 tellende pijlen op 18 meter indoor. Per beurt van 3 pijlen krijg je 120 seconden de tijd. Bij de regiowedstrijden worden in de eerste 3 ronden 2 wedstrijden achter elkaar verschoten. De 7de wedstrijd wordt apart verschoten, waarna de prijsuitreiking plaatsvindt.

Na de wedstrijden in regio worden per discipline/leeftijdscategorie/klasse de beste schutters gevraagd deel te nemen aan het rayonkampioenschap (RK). Het RK is een wedstrijd van één dag.

Uiteindelijk zullen per rayon de beste schutters deelnemen aan het bondskampioenschap (BK).

Indeling
Elke discipline kan meedoen, Recurve, Compound, Barebow, Instinctive bow en Longbow. Binnen je discipline wordt je ingedeeld in een klasse en leeftijdscategorie, aspirant, cadet, junior of senior.

De klasse waarop je wordt ingedeeld hangt af van je puntgemiddelde van het voorgaande jaar. Doe je voor het eerst mee aan de regio-competitie, dan zal na je eerste wedstrijdresultaten gekeken worden naar je pijlgemiddelde en hieruit wordt je klasse bepaalt. Doe je voor het eerst mee en ook in een team, dan wordt er wel verwacht dat je een gemiddelde opgeeft om het team in de goede klasse te kunnen plaatsen. Je gemiddelde bepaal je door binnen op 18 meter 30 pijlen te schieten en daarover het gemiddelde per pijl uit te rekenen.

Teamverband
Het is mogelijk om mee te doen in teams van 3 tot 4 personen. Hiervoor moet je wel in dezelfde discipline schieten. De Leeftijdscategorie en klasse hoeven onder de teamleden niet overeen te komen.

Wanneer en waar
De data en (voorlopige) locaties van de regio wedstrijden zijn bekend:

 • 12 september 2020 – voorschieten voor 2 wedstrijden locatie Handboogschutterij Hilversum. Tijd 10 uur.
 • 4 oktober 2020 – ronde 1+2 HBSA, Centaur, Handboogschutterij Hilversum en ACE-Xclusive.
 • 24 oktober 2020 – voorschieten voor of inhalen van 2 wedstrijden locatie ACE-Xclusive. Tijd nog ter discussie.
 • 8 november 2020 – ronde 3+4 HBSA, Centaur, Handboogschutterij Hilversum en ACE-Xclusive.
 • 14 november 2020 – voorschieten voor of inhalen van 2 wedstrijden locatie HBSA. Tijd 14 uur.
 • 29 november 2020 – ronde 5+6 HBSA, Centaur, Handboogschutterij Hilversum en ACE-Xclusive.
 • 28 november 2020 – voorschieten voor of inhalen van 1 wedstrijd locatie Centaur. Tijd 14 uur. Eventueel 2 rondes.
 • 13 december 2020 – ronde 7 en prijsuitreiking locatie Centaur.

De officiële wedstrijden vinden plaats op een zondag. Ben je op een zondag toch nog verhinderd dan kun je uitwijken naar een voorschietwedstrijd, deze zijn altijd op een zaterdag in de weken voor de officiële wedstrijd. Laat altijd zo snel mogelijk weten wanneer je niet kunt op de zondag. Minimaal 2 weken voor de voorschietwedstrijd.

Van de 7 wedstrijden worden, zoals in het schema aangegeven, de wedstrijden 1 + 2, 3 + 4, 5 + 6 gecombineerd op één dag. Tijdstippen en wie waar moet schieten wordt nog bekend gemaakt. Wees minimaal een half uur van te voren aanwezig.

Kledingvoorschrift
Wij als vereniging hebben een eigen clubshirt/polo wat gedragen wordt. Verder dragen wij een sportbroek. Heb je nog geen clubshirt/polo vermeld dit dan even bij je aanmelding!

Aanmelden
Voor elk lid van de NHB (Nederlandse handboog bond) is het gratis om mee te doen aan deze competitie.

Nog geen NHB lid?
Ben je nog geen lid van de NHB maar wil je wel meedoen aan de competitie? Meld dit dan bij je aanmelding.

Al wel NHB lid?
Wil je je inschrijven voor de regio-competitie reageer dan door een mail te sturen naar: wedstrijdsecretaris@ace-xclusive.nl onder vermelding van:

  1. Naam
  2. Bondsnummer
  3. Pijlgemiddelde en klasse (indien bekend)
  4. Leeftijdscategorie en geboortedatum (indien bekend)

Belangrijk: Ik ontvang jullie aanmeldingen graag voor 1 juli!

Helaas moet bij al het bovenstaande wel aangegeven worden, dat alles nog onder voorbehoud is. Dit in verband met de situatie rondom het Coronavirus.
indien de situatie veranderd, zal dit doorgegeven worden.

Indien er vragen zijn, laat het dan even weten via wedstrijdsecretaris@ace-xclusive.nl.