Vertrouwenscontactpersoon

ACE-Xclusive streeft ernaar om een veilige, sociale en plezierige handboogschietvereniging te zijn. Daar willen wij; Alexander van der Hijden en Ingrid Hijman graag aan bijdragen als vertrouwenscontactpersonen (VCP).

Wie zijn wij?

Alexander van der Hijden

Ingrid Hijman

Alexander is na zijn verhuizing vorig jaar lid geworden van onze vereniging.

Binnen mijn vorige club had ik dezelfde rol en gezien ik graag zie dat iedereen zich prettig voelt neem ik deze taak graag weer op me.  Ik ben mij ervan bewust dat ik op 1e oog jonger overkom dan mijn 32 jaar, maar ik ben alert, kan goed luisteren en veroordeel niemand. Binnen ACE beleef ik verder vooral plezier aan het schieten.  Ook ontspan ik met tuinwerk, boardgames en natuurfotografie.

Ingrid is getrouwd met Danny Quak en al 10 jaar lid van onze club. Ik ben in het dagelijks leven hoofd van het Student Service Centre van Wageningen University. In deze functie heb ik ook veel te maken met studenten die met allerlei vragen, zorgen of omdat ze iets vervelends hebben meegemaakt bij ons langskomen. Ik vind het belangrijk om iedereen als mens serieus te nemen en niemand van te voren te ver- of beoordelen. Binnen de club heb ik al verschillende functies gehad; o.a. voorzitter en nu in de barcommissie. Ik hoop dat ik een open en vertrouwd persoon ben, waar leden langs durven te komen als ze ergens mee worstelen.

 

Wat is een vertrouwenscontactpersoon?

Als je een melding hebt over het gedrag van iemand binnen de vereniging, kun je contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon. De melding kan gaan over een medesporter, een trainer, een begeleider, een vrijwilliger of een ouder. Jouw melding kan gaan over pesten, discriminatie, seksueel ongewenst gedrag, agressie; eigenlijk over elk gedrag waardoor je je niet prettig en veilig voelt bij het sporten of gewoon tijdens je aanwezigheid op onze sportlocatie.

De naam vertrouwenscontactpersoon zegt het al: je kunt die persoon in vertrouwen iets vertellen. Samen bespreken we je melding. Als VCP luisteren we goed naar je verhaal, en samen met jou bekijken we hoe jouw probleem het best kan worden aangepakt. Altijd gaan we uit van jouw situatie en van wat jij belangrijk vindt. Jij beslist wat er verder met jouw probleem gebeurt, wij helpen je op weg.

 

Als je het probleem zelf kunt oplossen, prima; als je er hulp bij nodig hebt, bespreken we dat ook. Het kan zijn dat je met de betreffende persoon in gesprek gaat, of met je trainer of het bestuur. Ook kunnen we je verwijzen naar een andere persoon of hulpverlener of naar de KNWU of NOC*NSF.  Kijk voor meer info over gedragscodes sport van NOC/NSF hier.

https://centrumveiligesport.nl/de-gedragscodes-sport-ook-voor-jou

 

Als vertrouwenscontactpersoon doen we een anonieme schriftelijke terugkoppeling aan het bestuur. Bij een strafbaar feit moet de politie betrokken worden. De vertrouwenscontactpersoon is onafhankelijk en geen bestuurslid. De vertrouwenscontactpersonen van ACE-Xclusive zijn getraind en gecertificeerd door NOC*NSF.

Ik wil graag de vertrouwenscontactpersoon inschakelen, hoe werkt het?

  • Je neemt contact op per e-mail: vcp@ace-xclusive.nl
  • We maken zo snel als mogelijk een afspraak. Jij mag aangeven waar je de afspraak wilt laten plaatsvinden.
  • Luisterend naar je verhaal, gaan we samen bekijken wat voor je de beste oplossing is.

 

Meldingen en advies kan naast melden bij de VCP ook via het meldpunt sport NOC*NSF van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00, zaterdag van 12.00 tot 16.00

Voor acute noodgevallen, vechtpartijen, bedreigingen, mishandelingen, andere vorm van geweld of agressie is een noodnummer 0800 – 22 99 555 of natuurlijk de politie via 112.