Vertrouwens Contact Personen

Als ACE Xclusive vinden we het heel belangrijk dat iedereen zich veilig en prettig voelt bij onze vereniging. Om die reden zijn we met ingang van 1 januari 2023 een samenwerking aangegaan met het Vrijwilligers Centrum Wageningen (VCW) Het VCW gaat ons ondersteunen op het gebied van de Veilige Sport Omgeving.

Naast ondersteunen met het beleid levert het VCW de Vertrouwens Contact Personen (VCP’s) voor onze vereniging. Dit zijn  (v.l.n.r.) Machteld Speets, Jan van Neerbos en Machteld Vos de Wael.  Zij  zijn direct te  bereiken via  06-83265736 of via email adres vertrouwenscontactpersoon@vcwageningen.nl

Wat is een vertrouwenscontactpersoon?

Als je een melding hebt over het gedrag van iemand binnen de vereniging, kun je contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon. De melding kan gaan over een medesporter, een trainer, een begeleider, een vrijwilliger of een ouder. Jouw melding kan gaan over pesten, discriminatie, seksueel ongewenst gedrag, agressie; eigenlijk over elk gedrag waardoor je je niet prettig en veilig voelt bij het sporten of gewoon tijdens je aanwezigheid op onze sportlocatie.

De naam vertrouwenscontactpersoon zegt het al: je kunt die persoon in vertrouwen iets vertellen. Samen bespreken we je melding. Als VCP luisteren we goed naar je verhaal, en samen met jou bekijken we hoe jouw probleem het best kan worden aangepakt. Altijd gaan we uit van jouw situatie en van wat jij belangrijk vindt. Jij beslist wat er verder met jouw probleem gebeurt, wij helpen je op weg.

Als je het probleem zelf kunt oplossen, prima; als je er hulp bij nodig hebt, bespreken we dat ook. Het kan zijn dat je met de betreffende persoon in gesprek gaat, of met je trainer of het bestuur. Ook kunnen we je verwijzen naar een andere persoon of hulpverlener of naar de KNWU of NOC*NSF.  Kijk voor meer info over gedragscodes sport van NOC/NSF hier.

https://centrumveiligesport.nl/de-gedragscodes-sport-ook-voor-jou

Als vertrouwenscontactpersoon doen we een anonieme schriftelijke terugkoppeling aan het bestuur. Bij een strafbaar feit moet de politie betrokken worden. De vertrouwenscontactpersoon is onafhankelijk en geen bestuurslid. De vertrouwenscontactpersonen van ACE-Xclusive zijn getraind en gecertificeerd door NOC*NSF.

Ik wil graag de vertrouwenscontactpersoon inschakelen, hoe werkt het?

  • Je neemt contact op:hier moeten gegevens van VCW komen.
  • We maken zo snel als mogelijk een afspraak. Jij mag aangeven waar je de afspraak wilt laten plaatsvinden.
  • Luisterend naar je verhaal, gaan we samen bekijken wat voor je de beste oplossing is.

Meldingen en advies kan naast melden bij de VCP ook via het meldpunt sport NOC*NSF van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00, zaterdag van 12.00 tot 16.00

Voor acute noodgevallen, vechtpartijen, bedreigingen, mishandelingen, andere vorm van geweld of agressie is een noodnummer 0800 – 22 99 555 of natuurlijk de politie via 112.